Csatlakozz a közösséghez!

Készíts blog-ot,
írj kommentet,
keress barátokat,
lépj be a klubba!

> Belépés < > Regisztráció <

Sim City 4

2011.10.03. 10:45 >>>> Manusz >>>> PC >>>> : 1113 : 0


Teljes GUIDE a játékhoz.


I. Tájrendezés, régiók
Mielőtt belevágnál bármibe is, érdemes végignyomni a tájrendezés oktatópályáját (Terraforming Tutorial). Ismerkedj meg az eszközökkel, elég egyértelmű dolgok, próbálkozz bátran, aztán a mentés nélküli kilépéssel vissza lehet állítani az eredeti állapotot. Ne tessék lebecsülni a természeti katasztrófákat már most sem, hiszen egy kialudt vulkán nagyon jópofa lehet egy város közepén (és izgalmas is egyben), egy meteorkráter pedig valódi turistaszenzáció (de akár a polgármesteri kéjlak bizarr területének is kinevezhető). Ha már eléggé kijátszottad magad, jöhet az igazi munka, azaz egy kontinens benépesítése városokkal. 

A régió maga egy hatalmas terület, mely több kisebb egységre, a program szóhasználatával (én is így fogom hívni) városokra van osztva. Ha a régiót egy országnak képzeljük el, akkor ezek valóban városok, de kinevezhetjük a régiót egyetlen városnak is, és ekkor a kisebb egységek a városrészek – kapunk is készen négy nagyvárost, Londont, Berlint, San Francisco-t és New Yorkot. Ha utóbbit választjuk, a „városok” helyén felépíthetjük Manhattant, Brooklynt, Queenst stb. A móka ebben az, hogy haverjaiddal megoszthatod a feladatokat, így mindenki egy-egy területet fejleszt, majd elkülditek egymásnak a munkát, és a régióba beimportálva ezeket máris előáll a hatalmas virtuális New York (vagy éppen Budapest, miért is ne?).

Az igazi jelentősége mégsem ez, hanem a városok „munkamegosztása”. Induljunk ki a korábbi játékmenetekből. Arra eddig is lehetőségünk volt, hogy energiaforrásokat vegyünk vagy adjunk jó pénzért – persze szomszédjaink ekkor csak virtuálisan léteztek. Most azonban minden város játszható, így a hagyományos zónázást kiterjeszthetjük az egész régióra. Eddig sok bajunk volt a környezetszennyezéssel, jól meg kellett választanunk az ipari övezetek helyét. Most a régió egyik egységét kinevezhetjük iparvárosnak, a vele szomszédos területet pedig tiszta lakóövezetnek – előbbi szolgáltatja az áramot városunknak, és biztosít számára munkahelyeket. Erre a későbbiekben még visszatérek, ám ehhez szükség lesz a városok kialakításának ismeretére, ezért kezdjük ezzel.

II. Városfejlesztés
1. A zónák, mint fogalom 
A játék alapja egy bűvös betűszó: RCI (Residental, Commercial, Industrial), magyarul lakó-, kereskedelmi- és iparzónák. Az eddigi játékokban megszokhattuk, hogy mindegyiknek három fokozata van: Low, Medium és High Density, azaz alacsony, közepes és nagy sűrűségű – ez együtt kilenc zónatípust adott. Az SC4-ben kissé át kell alakítani gondolkodásmódunkat, hiszen az új játék jóval életszerűbb az eddigieknél. Nem lesz egyszerű elmagyaráznom, de megpróbálom. Tehát. Újabb alkategóriákat vezetünk be, ez pedig az adott területen álló épület lakóinak-bérlőinek pénzügyi helyzetét jelzi – ezt virtuális világunk, SimNation hivatalos pénzneme, a simoleon jelével jelöljük, mely egy paragrafus-szimbólumra emlékeztet, az egyszerűség kedvéért a leírásban a dollárjelet használom. A lakóövezeteknél a dolog egyszerű: vannak alacsony (R-$), közepes (R-$$) és magas (R-$$$) jövedelmű polgárok. Ennek jelentőségét hamarosan elmagyarázom, most lépjünk tovább a kereskedelmi zónákra. Bár még mindig egyféle „kéket” tudunk kiválasztani, a szimuláció immár megkülönböztet szolgáltatókat (Cs – service) és hivatalokat (Co – office). Itt is megvan a fent leírt megoszlás, ám a hivatalokból kispénzű nincs – így itt ötféle típus van: Cs-$, Cs-$$, Cs-$$$, Co-$$, Co-$$$. Az ipar esetében kissé árnyaltabb a kép. Itt négy típus van: az I-Ag az agráripar, hiszen immár a farmokat, szántóföldeket önálló zónaként jelölhetjük ki, ez vette át az alacsony sűrűségű iparzónák helyét. A közepes és nagy sűrűségű zónákban háromfajta épület nőhet ki a földből: az I-D a „dirty”, azaz kivitelében a 20. század fordulójára emlékeztető koszos, büdös gyárakat, finomítókat jelöli, ez az adózás szempontjából legalacsonyabb kategória. Az I-M (manufacturing) a középkategória, az ötvenes évek kisebb üzemei, műhelyei. A csúcs a high-tech, azaz az űrkutatási, védelmi, biotechnológiai és komputercégek környezetbarát épületei, ezt jelöli az I-HT. Ez tehát összesen pont egy tucat. Ez jóval összetettebb szimulációt jelent, és nekünk is jóval több munkát, épp ez adja a szépségét is a dolognak. 

Hogy városodnak éppen mire van szüksége, azt két nézetben is tanulmányozhatod. Az általános, megszokott RCI grafikon egyértelmű, zöld a lakóövezet, kék a kereskedelmi, sárga az ipari zóna. Ha a vonal alatt van, nincs rá szüksége lakóidnak, ha felette, akkor igen. Ám fontosabb információkhoz juthatsz, ha duplán ráklikkelsz. Ekkor megnyílik az „RCI Demand” grafikon, mely tovább finomítja a képet. Ez főleg a kereskedelmi zónáknál hasznos, hiszen lehet, hogy a városban már épp elég bolt és szolgáltató üzemel, néhány irodára, hivatalra azonban igénye lenne (és épp emiatt lehet, hogy a fő RCI-mérő nem is mutat kereskedelmi zónákra igényt, de itt mégis feltűnik a Co-$$).

Ezen fogalmi tisztázás után tekintsük át a kezelőpanelt, amely valódi élmény, remekül használható és igen sokoldalú. A fontosabb nézetekről és grafikonokról később részletesen is szólok majd, ezt feltüntettem a leírásban.

2. A kezelőpanel
Ebben a részben csak a „cilinderrel és oklevéllel”, azaz a városmenedzselési résszel foglalkozunk, a másik két pontról később. A bal oldali egységben a leghasznosabb a kérdőjel, a város minden eleméről megtudhatsz bármit, legfontosabb a közintézmények megfelelő időközönkénti ellenőrzése, de a SHIFT nyomva tartása mellett klikkelve egy járműre nyomon követheted azt, sőt ezt egy villanyrendőrön alkalmazva átállíthatod még a lámpát is!

Ugorjunk a jobb oldali részre. Mivel a legtöbb fül magyarázatához hozzákapcsolódnak a különböző nézetek és grafikonok, kezdjük ezekkel. A negyedik fülre kattintva kapcsolhatod be a speciális nézeteket. Nézzük át őket – előtte egy megjegyzés: a legtöbb esetben igen hasznos az áttekintő nézet, melyet a „Data Views” címsorra, vagy a mellette lévő kis nyílra kattintva kapcsolhatsz be.
– All off: Minden kikapcsolva.
– Fire Hazard: Tűzbiztonság. Élénk zöldben láthatod a tűzoltóságokat, megjelölve körzetüket. Úgy kell elhelyezned az állomásokat, hogy minden területet lefedj (ide értendők a szántóföldek is!), különben az ellátatlan területről hamar kiköltöznek a bérlők és lakók. Bővebben lásd: intézményrendszer.
– Crime: A bűnözés. Lásd fent, ha nagyon besárgul a város, ideje őrsöket telepíteni. A panel jobb felső sarkában lévő nyílra kattintva azt is láthatod, hol milyen fajta bűnöket követnek el, a graffitifestéstől a rabláson át a magamutogatásig… Bővebben lásd: intézményrendszer.
– Education: Oktatás, az egyik legfontosabb. Jó lett volna, ha a fejlesztők a különféle intézmények hatósugarát más-más színű körrel jelölik, így nehéz kisilabizálni, hogy a pirossal jelölt ellátatlan területről milyen fajta oktatás hiányzik. Bővebben lásd: intézményrendszer.
– Desirability: Fontos adatok és fontos nézet, lásd a következő fejezetet!
– Water: Vízellátottság. Egyértelmű: ahol száraz a terep, húzd ki a vízvezetéket, ha ez se segít, újabb kútra (vízpumpa vagy -torony) lesz szükség. Lásd: iparosítás.
– Power: Ez is egyszerű, áramellátottság. Lásd: iparosítás. 
– Traffic: Az egyik legfontosabb nézet, a tudnivalókat lásd: utak és közlekedés!
– Zones: Kis segítség, a zónákat mutatja meg. Ami nem színezett, az vagy üres, vagy városi tulajdon. Én jobb híján ezt szoktam arra használni, hogy átnézzem a buszmegállók és metróállomások kihasználtságát (egy egységnyi „lyukak”). Felzónázásnál szintén hasznos, lásd később!
– Land Value: Telekérték. Lásd: Desirability.
– Mayor Rating: Ez is igen fontos, lásd külön fejezetben!
– Resident Avg. Age: A lakosok átlagéletkora. Ez főleg az oktatásnál érdekes, no meg a megfelelő „városi jóságok” elhelyezésében, hiszen ahol sok a gyerek, oda általános iskola kell és játszótér, a tinikhez középiskola és sportpályák, az öregeknek könyvtár, múzeum, park, a felnőtteknek az előbbieken kívül jól elérhető munkahely és kereskedelmi egységek.
– Health: Egészségügy. Mint a rendőrségnél és a tűzoltóságnál, ha baj van, növeld a támogatást, vagy építs még orvosi rendelőket és kórházakat. Ha nem tudsz lefedni egy kisebb területet, inkább építs oda kereskedelmi egységet! Lásd még: intézményrendszer.
– Air Pollution: Légszennyezettség. Érdemes alacsony szinten tartani. Ha zónázol, kívül rekesztheted ennek jó részét, hiszen főleg az erőművek és a nagy, „olcsó” gyártelepek termelik a szmogot. Városban főleg a bedugult utak játszanak be, ezért érdemes a sárgával „mérgezett” területre parkokat tenni vagy fákat ültetni, ez utóbbiakra ne sajnáld a pénzt, hiszen nem drágák, és nagyon megérik a pénzüket – nő a telekérték, és az egészségügyed se lesz annyira leterhelt! 
– Water Pollution: Vízszennyezettség. Főleg az iparterületeken jelentős, különösen halálos a mezőgazdasági területeknél, ahol a trágya a talajba szivárog. Épp ezért bánj csínján ezekkel, a szántóföldek mellett a sárga foltokat kereskedelmi egységekkel fedd le (vagy hagyd ki őket egy későbbi sztráda vagy akár vasútvonal helyeként). A nagy szennyezettséget csak méregdrága víztisztítókkal tudod megszüntetni, különben elnéptelenedik a terület!
– Garbage: Kommunális hulladék. Bővebben az iparosításnál!
– Radiation: Sugárzás, nagy jelentősége nincs, csak ha nukleáris erőművet, mérgezőanyag-tárolót vagy rakétasilót telepítesz a városodba, mindegyik ellenjavalt! 

Az ötödik fül a grafikonoké. Itt csak a fontosabbakkal foglalkozom, a tájékoztató jellegűeken csak átfutunk.
– Crime: A bűnözés alakulása. Csak tájékoztató jellegű, fontosabb a fent leírt nézet.
– Commute Time: Ingázás. Lásd bővebben: utak és közlekedés.
– Power: Tanácsadód idejében fog szólni, ha a kapacitást megközelíti a felhasznált árammennyiség (Growing City Cries For More Juice). Ilyenkor gyorsan építs még egy erőművet, vagy zónás játékban növeld az importmennyiséget!
– Water: Mint fent, ha a város kinőtte a rendelkezésre álló vízkészletet (No Water, No Way), építs újabb víznyerőt, vagy növeld a szomszédtól vásárolt mennyiséget.
– Air Pollution: A légszennyezettség időbeni alakulása. Szintén a nézet a fontosabb.
– Jobs & Pop.: Ez egy hasznos grafikon, a fent leírt 12 típus eloszlását mutatja meg. Ott nyer igazi jelentőséget, hogy sok, a város által felajánlott építési lehetőség (ezeket lásd később) bizonyos létszámhoz – például 6000 mezőgazdasági munkás vagy 2000 gazdag lakos – kötött, és ezt itt könnyen nyomon követheted! Ha valamelyikre nagyon szükséged van, egy kis adójátékkal befolyásolhatod ezen értékeket… 
– Water Pollution: A vízszennyezettség grafikonja. Itt is a nézet a fontosabb.
– Garbage: Előbb-utóbb meg kell oldanod a hulladék elhelyezését. Zónás játékban inkább vidd át egy iparterület szeméttelepére (ez az „intézmény” mind a lég- mind a vízszennyezettséget növeli!), nem túl költséges. Másik megoldás a szemétégető, bár ez se kellemes szomszéd, és rendeletekkel is csökkentheted a mennyiséget, lásd ott! A grafikon megmutatja a jelenlegi mennyiséget (zölddel) és a kapacitást. Ha a városodban van a telep, akkor mindig csak akkorát építs, amekkora ez alapján kell, ha pedig exportálod, idejében növeld meg a kiviteli mennyiséget, a tanácsadód itt is időben fog szólni („Garbage Gaining Ground on Nervous Noses”). Export esetén, ha túlszaladnál, és van pénzed, inkább húzd fel a maximumra, pörgesd fel az időt, és amikor visszatér a szemét mennyisége a normális szintre, állítsd be a kívánt értéket!
– Education: Az EQ értékét olvashatod le róla (Lásd: intézményrendszer), illetve ennek változását. Ha leesik, valami baj van, nézd meg lakosaid átlagéletkorát, és a nekik megfelelő épületet építsd meg!
– Education by Age: Kapcsolódik az előbbihez, az oktatás életkor szerinti eloszlását mutatja meg. Tájékoztató jellegű.
– Population by Age: A lakosság eloszlása életkoronként. Itt is a nézet a fontosabb, bár itt jól leolvasható, mennyire fiatal vagy öreg városod népessége. 
– Life Expectancy: Várható átlagéletkor. Tiszta és egészséges környezet, teljes közellátás, szórakozási, sportolási és művelődési lehetőségek teljes skálája, és városodat SimNation-szerte irigylik majd…
– Res. Avg. Income: Lakosok átlagjövedelme, tájékoztató jellegű. Minél magasabb, annál jobb.
– City Income/Expences: A város bevétele és kiadása, tájékoztatásul. Akkor oké, ha a zöld vonal a piros felett van…
– Funds: A város pénzének időbeni változása, tájékoztatásul.
– RCI Demand: Nagyon fontos, de már kitárgyaltuk. 
– Mayor Rating: Fontosabb a speciális nézet.

Térjünk vissza most az első fülhöz, ahol a közvélemény-kutatási adatokat találjuk. Ezt néha érdemes ellenőrizni. Az Enviroment a környezet összhatását mutatja, lásd fent (és később) a Land Value és Desirability pontnál! Ha a Health mutató csökken, ellenőrizni kell a közegészség állapotát a fent említett nézeten – vagy a finanszírozást kell emelni, vagy újabb orvosi intézményeket építeni. Ez vonatkozik az Education (oktatás, ideértve a múzeumokat és könyvtárakat is), valamint a Safety (köz- és a tűzbiztonság) mutatóra is. A forgalomról (Traffic) már esett szó fent, csakúgy, mint a Land Value-ról.

A második fül a tanácsadóké. Az első a várostervező mérnök, aki általános tanácsokat ad a város megfelelő kiépítésére, és ő fogja felajánlani a különféle jutalomépületeket. Az Accept-re kattintva fogadd el, ilyenkor rögtön megépítheted, de ha ESC-et nyomsz, semmi baj, később bármikor megépítheted!
Második embered a főkönyvelő, aki ha pirosba kerül, nagy baj van. Ő ajánlja fel a mentőövként jelentkező állami intézményeket (katonai bázis, rakétasiló stb.), amit csak végszükség esetén fogadj el!
A harmadik emberke a főmérnököd, aki a víz- áram- és szeméthelyzet felelőse, fontos ember, hiszen ő fog riadóztatni, ha a felsorolt három bármelyikéből szűkében van a város. Azért mindig ellenőrizd le a megfelelő grafikont is, mert van egy kis spétje, azaz néha lassan veszi észre, hogy elmúlt a vész…
Negyedik embered a tűzoltóság és a rendőrség felelőse. Ha gondja van, ellenőrizd a fent leírt speciális nézeteken, hol a gond, és ha kell, építsd fel a megfelelő épületet!
A városi főorvos csücsül az ötödik ablakban. Ő általában akkor sír, ha valamelyik intézményben sztrájkba lépnek a dolgozók. Erről később még részletesen lesz szó.
A hatodik tanácsadó az utakért felelős mérnök. Vele (remélhetőleg) kevés dolgod lesz, bővebben erről az „Utak és közlekedés” fejezetben! 
Végül utolsóként következik a környezetvédelem biztosa. Ő általában nyugodt figura, néha parkok, fák után sóvárog, és a légszennyezettséget ostorozza. Sok baj vele sem lesz.

A harmadik fülön találod a város költségvetését, természetesen csak akkor nyugodhatsz meg, ha sikerül profitot termelned. A zöld rész a bevételi, a piros a kiadási oldal. A pénzügyekben két nagy újdonság van. Az első, hogy immáron nem éves, hanem havi elszámolás van, ez pergőbbé, életszerűbbé, ugyanakkor valamivel nehezebbé is teszi a játékot, és még a régi motorosoknak is kell egy kis idő, míg megszokják az új rendszert. A másik nóvum a sávos adózás bevezetése, melyről már fent írtam – épp ezért immáron az adók tizedespontossággal állíthatók be, ez is egy nagyon jó újítás. Fussuk át az ablak, vagy ha úgy tetszik, a főkönyv egyes tételeit!
A bevételi oldal első része az említett adóké, dupla klikkre máris módosíthatod őket. A második a városi rendeletek sora, bővebben a következő fejezetben. A harmadikon duplán kattintva a szomszéd városokkal köthetünk üzleteket, ha kialakítjuk hozzá az infrastruktúrát (lásd később), és ha (fontos!) elég pénzünk van – ez a kiadási oldalba játszik be, úgy 10 ezer simoleon alatt nem áll le velünk üzletelni senki, ezt jó megjegyezni! (Vagyis hiába van kiépített vezeték, ha kevés a pénzünk, nem jelenik itt meg az áramvételezés lehetősége!) A negyedik („Business Deals”) csak akkor játszik, ha telepítettél a városodba állami intézményt, ekkor itt átnézheted a havi bevételeiket. Az utolsó sorban pedig a közlekedési főosztály havi bevételeit láthatod, mely elsősorban a jegyárakból tevődik össze.
A kiadás is a közlekedésiekkel kezdődik. Itt veheted vissza kissé a reptér vagy a kikötő költségvetését, csak egy kapcsolóhoz ne nyúlj, és ez a „Road Maintenance” – hamarosan megmagyarázom, miért.  A „Mass Transit” tolókát sem érdemes piszkálni, nem sokat visz el, és a megnyirbált költségvetés hamar a közlekedésiek egész várost megbénító sztrájkjához vezethet. A következő sor a tűzoltóság és rendőrség, a harmadik pedig az oktatás és az egészségügy intézményeinek költségvetési ablakát rejti, ezekről az intézményrendszernél még szólni fogok. A „Utilities” sor a vízre, áramra, szemétre költött pénzeket szabályozza, sokat nem kell bántani, az áramra kiadott pénzt inkább az egyes erőműveknél fogod beállítani, a vizet érdemesebb eladni a szomszéd városnak, mint itt visszafogni a teljesítményt (eredménye akár csőtörés is lehet!), a szemét pedig úgyis sok lesz. A városi rendeletekről már volt szó, csakúgy, mint a szomszédokkal kötött üzletekről. A „City Beautification” a parkok, sportpályák és egyebek költségvetése, szükség esetén lehet visszacsípni belőle, de ez népszerűtlen intézkedés, és egy elhanyagolt park mellől elköltözhetnek a lakók! A „Government Budget” a város által felkínált és megépített épületek költségvetését szabályozza, ezzel is lehet játszani, bár szintén lehangoló egy koszlott városháza, és nem vet túl jó fényt a városra és polgármesterére…

A város életét rendeletek szabályozzák. Ezek nemcsak pénzügyeinkre vannak kihatással, ezért érdemes áttekinteni őket, hiszen erre is hivatkozom majd a későbbiekben.

3. Városi rendeletek (Ordinances)
Ha már beindult városunk fejlődése, a pénzügyi kimutatás képernyőjén duplán klikkelve a City Ordinances pontra megnyílik ennek beállító ablaka. Mindegy, hogy a bevételi (zöld) vagy a kiadási (piros) részben tesszük ezt, ugyanazt a képernyőt érjük el. 
Kevesebb rendeletet adhatunk ki, mint az SC3k-ban, ám ezek jóval hatásosabbak. 
Menjünk sorban. A bevételi oldalon egyetlen tételt találunk (azt nem értem, miért vették ki a parkolási díjakat, szerintem hozzátartozik egy nagyvároshoz).

Legalize Gambling (A szerencsejáték engedélyezése)
Jó bevételt hoz városodnak, de csökkenti népszerűséged, és növeli a bűnözést. Döntsd el, mi a fontosabb! Egy kis játékot mindenképp javaslok: rögtön városalapításkor engedélyezheted, a kispénzű lakosokat nem igazán fogja meghatni az ezzel generált kisebb bűnözés. Később, amikor elkezdődik a fejlődés, és elindul a városiasodás $$ és $$$ polgárokkal, visszavonhatod ezt a rendeletet, ezzel kellemesebb miliőt teremtesz, a kiesett költséget az adó bőven behozza!

Jöjjenek a kiadások, itt már jóval színesebb a kép.

Community CPR Training Program (Általános egészségvédő program)
Csökkenti a megbetegedéseket. A gazdagok különösen örülnek, ha gondolsz egészségükre – mindenképp érdemes minél előbb kiadni.

Water Conservation Program (Vízmegtakarítási program)
Csökkenti a vízfelhasználást, ezzel egy víztorony vagy szivattyú nagyobb területet tud ellátni, csökkennek a „száraz napok”, ami nemcsak pénztárcádra gyakorol pozitív hatást, de a tűzbiztonság is javul!

Landfill Gas Recovery Program
A legdrágább, de a leghasznosabb rendelet. A szeméttelepek gázemisszióját csökkenti, ezáltal igencsak jótékony hatással van a környezetére. Nagy szeméttelepnél már érdemes kiadni.

Paper Waste Reduction Program (Papírhulladék csökkentési program)
Főleg a kereskedelmi szférára van hatással, csökkenti a papírhulladékok, ezáltal a város által termelt szemét mennyiségét. Főleg akkor érdemes bevetni, ha sok Co (kereskedelmi iroda, hivatal) telepedett meg városodban!

Free Clinic Program (Ingyenes orvosi ellátás)
A rászorulókat segíti (értsd: akiknek nincs biztosításuk). Ez főleg az R-$ réteget érinti tehát – és megnöveli a rendelők zsúfoltságát, lásd az Intézményrendszernél!

Trash Resort Requirement (Szelektív szemétgyűjtés)
Ez a rendelet akkor adható ki, ha építettél a városban szemétfeldolgozó üzemet (Recycling Plant). Csökkenti a szemét mennyiségét, így természetesen érdemes kiadni.

Smoke Detector Program
Érdekes dolog, a város segítségével minden otthonba füstérzékelőt szerelnek, amely egy központi rendszerbe fut be. Ez a tűzbiztonságot, és ez által a tűzvédelmi rendszered hatékonyságát növeli, érdemes megjátszani!

Neighborhood Watch Program
Bűnmegelőzési tanácsadókat képez ki városi pénzen, és támogatja őket. A környék lakói eme figurákhoz fordulhatnak kéréssel, kérdéssel, ezzel javul a közbiztonság. Hasznos, de csak nagyobb városban (R-$$, R-$$$).

Tourism Promotion Program (Idegenforgalmi program)
Az idegenforgalom fellendítését célzó hirdetési kampány. Ennek elsősorban a kereskedelmi cégek örülnek, hiszen ez vásárlóerőt vonz a városba, ezért akkor érdemes elindítani, amikor már rendesen „bekékült” a város.

Junior Sports Programs
Mindenféle sportolási programok városi pénzből. Mivel leköti a srácokat, bűnmegelőző hatása is van, de az oktatás eredményességét is növeli, érdemes kiadni.

Power Conservation Program (Árammegtakarítási program)
Csökkenti az áramfelhasználást, ez erőműved teljesítményét növeli, elhasználódását csökkenti, ami mindenképp pozitív hatással lesz pénztárcádra – ám csökkenti népszerűséged 10 ponttal, mivel az öntudatos polgárok zaklatásnak minősítik az állandó „ócsad le má’ a villanyt” beszólást…

Carpool Incentive Program (Telekocsi program)
Érdekes és hasznos rendelet. Lakosaidat arra buzdítja, hogy szervezzenek telekocsi „szolgáltatást”, azaz vigyék el egymást munkába, ha már egyszer arra és oda… Ez természetesen csökkenti a forgalmat (ingázási időben), és ez az utak mentén lévő telkek értékét, ezzel népszerűségedet is növeli. Minél előbb add ki, amint teheted! Van azonban hátulütője is, és ezt én 60 ezres lélekszámnál tapasztaltam meg. Kisebb pénzügyi nehézségek miatt körülnéztem, milyen rendeletet vonhatnék vissza, és mivel eddigre eme program havi kiadása 750$ volt, negligáltam. Erre valami őrült módon beindult az élet, gombamód nőttek ki a földből a kereskedelmi épületek, és megnőtt a gazdag irodák igénye városomra. Persze ez logikus, hiszen a nagy forgalom kedvez a kereskedelemnek, mivel nagy vásárlóerőt jelent. Tehát tessék ezt is a mérleg serpenyőjébe tenni!

Commuter Shuttle Service (Ingajárat szolgáltatás)
Szintén az utak zsúfoltságát csökkenti, a város által szervezett ingajáratokkal a munkásokat a tömegközlekedési eszközök használatára ösztönzi. Hasznos, szintén célszerű hamar megjátszani.

Clean Air Act („Tisztább levegőt” rendelet)
Janus-arcú rendelkezés. A gyáraknak, üzemeknek környezetvédelmi szabályozókat állít fel, ezzel csökken a légszennyezettség, tisztul városod levegője, ám az ipari cégek érdeklődése megcsappanhat településed iránt.

Youth Curfew Act
Nehéz magyarra fordítani, nagyjából annyit tesz: gyereknek este ágyban a helye, nem az utcákon. Ez csökkenti a bűnözést, hiszen a kis huligánok otthon dekkolnak, és nem a falakat kenik össze… Ez persze meglehetősen „zsarnoki” rendelet, ami 10 ponttal csökkenti népszerűséged (nehogy má’ beleszóljon a polgármester az életünkbe!). 

Automobile Emission Reduction Act 
A gépjárművek károsanyag-kibocsátását, és ezzel a légszennyezettséget csökkenti. Érdekes módon (nem teljesen értem) ez is negatív hatással van népszerűségedre, 5 pont mínusz, bár szerintem ennyit megér…

Tire Recycling Program
Az elhasznált gumiabroncsok újrahasznosításával csökkenti a környezetszennyezést – a kölyköknek hinta, a kutyusoknak rágható játék lesz belőle. Hasznos, persze csak nagyobb városban.

Nuclear Free Zone
Ennek deklarálása után városodban nem épül nukleáris erőmű, a meglevők pedig eltűnnek a színről. A környezetvédők imádni fognak érte, népszerűségi indexed 5 ponttal nő. Ha nem tervezel nukleáris erőművet, add ki, megéri!

Pro-Reading Campaign („Olvass többet” mozgalom)
Növeli a könyvtárak és iskolák büdzséjét, ez által ezen intézmények hatása a vonzáskörzetükben élő Simjeidre erősödik. A tehetősebb polgárok különösen örülnek majd ennek – az EQ-ra gyakorolt hatása miatt mindenképp javaslom bevetni!

Következzék most két, már fent megpendített fontos újdonság részletes leírása, melyre később sokszor fogok hivatkozni, érdemes tehát mielőbb megismerkedni velük.

4. Bűvös szó: „desirability”
Az eddigi játékokban a fejlődés alapja a Land Value, azaz a telekérték volt. Minél magasabb volt ez az érték, annál jobb áron lehetett eladni a telket, ergo oda gazdagabb cégek és lakosok költözhettek. Az SC2k-ben ez elég egyszerű volt – közel az ipar, alacsony érték, közel egy park – magas. Az SC3k már kicsit bonyolított a dolgon, a YIMBY/NIMBY effekttel. Ez két mozaikszó – YIMBY: yes, in my backyard, NIMBY: not in my backyard, magyarul szabad fordításban: örülök neki, ha a közelemben van, illetve nem örülök. Azért az alap még ugyanaz maradt, vagyis egy gyár a házammal szemben NIMBY, egy park YIMBY. A fejlesztők ezt kevésnek érezték, illetve úgy gondolták, hogy ez nem adja vissza igazán a valós hatásokat, ezért bevezették a Desirability fogalmát. Eléggé bajban vagyok, hogyan fordítsam ezt le, hiszen a jelentése kívánatosság, de ezt leginkább eddig a női nemre alkalmaztam, ám jobb híján megteszi, hiszen a lényeget kifejezi: mennyire kívánatos egy adott telek a beköltözni vágyó lakosnak. Ez a faktor sok dolog kombinációja, például az ominózus telekérték (alapvetés, mint eddig: a víz melletti és a magaslatokon álló telkek a legértékesebbek a polgárok számára, a gazdagok szívesen építkeznek domboldalra, az ipari befektetők pedig a sík területet kedvelik) és a YIMBY/NIMBY effekt, no meg olyan értékek, mint a légszennyezettség, bűnözés, szemét, egészségügyi ellátottság. A fent felsorolt tizenkét típus mindegyike megkövetel magának bizonyos kívánatossági faktort, van, aki toleráns bizonyos értékek tekintetében, más kevésbé az. Mellékelek egy táblázatot, mely a YIMBY/NIMBY effekt hatáskörzetét mutatja. A táblázat öt oszlopból áll. Az első az épület neve, a második az effekt nagysága (ha pozitív, YIMBY, ha negatív, NIMBY) a kereskedelmi zónákban, a harmadik ennek sugara (természetesen a játék egységében, az építésnél látható négyzetben), a negyedik és ötödik ugyanez a lakóövezetekben. Érdemes ezt áttanulmányozni, mert sok érdekesség van benne. Például a nagystadionnak (Major League Stadium), azt hihetnénk, mindenki örül. De gondolj bele: a kiszűrődő zaj, a meccsekre érkező tömeg… a lakossági zónába telepítve egy ilyet 20 egység sugarú körben 50 ponttal romlik a kívánatosság! Ugyanakkor a kereskedelmi zónában (tömeget, tehát vásárlóerőt vonz) 27 egységnyi területen 75 ponttal növeli azt. Ezért tervezz előre, nézd meg a táblázatot, ha valóban egy jól működő várost szeretnél, adott esetben számolgatnod kell, hogy megtaláld a telepítendő épület pontos helyét, hogy megfelelően fejtse ki hatását – például a templomokat (House of Worship) csak lakóövezetbe érdemes építeni, egymástól 56 egység távolságra, hiszen hatósugaruk 28 egység.

Lássuk először a közösségi jóságokat:

Basketball Court 0 0 30 30
Beach 50 10 80 10
Community Garden 0 0 40 35
Gazebo 20 10 40 40
Large Flower Garden 35 10 85 45
Large Park Green 30 15 75 45
Large Plaza 80 15 35 30
Medium Flower Garden 20 10 70 30
Medium Park Green 20 15 60 30
Medium Playground 0 0 75 25
Medium Plaza 60 15 25 25
Open Grass Area 20 10 30 15
Open Paved Area 30 10 10 10
Playground 0 0 60 15
Ranger Station 0 0 20 80
Skateboard Park 0 0 30 60
Small Flower Garden 20 10 60 15
Small Park Green 30 15 50 15
Small Plaza 50 15 25 15
Soccer Field 20 5 30 50
Softball Field 20 5 30 50
Tennis Court 0 0 30 30

Most jöjjenek a látványosságok, melyekért immár tetemes summát kell fizetnünk. Jól válaszd ki ezért, mit és hová építesz, hogy ne csak szép, de hasznos is legyen – a táblázatból láthatod, hogy csak a kereskedelmi zónákban érdemes megépíteni őket (hiszen turistákat csalnak a városba, amiből csak ez a szféra húz hasznot).

Alamo 40 20 0 0
Alcatraz 10 24 0 0
Amalienborg 30 18 0 0
Bank of America 80 28 0 0
Bank of China Tower 100 48 0 0
Big Ben 40 20 0 0
California Plaza 30 18 0 0
Chrysler Building 100 48 0 0
CN Tower 80 28 0 0
Coit Tower 30 18 0 0
Empire State Building 100 48 0 0
Faneuil Hall 20 16 0 0
Fernsehturn 50 22 0 0
Gateway Arch 50 22 0 0
Great Pyramid 70 26 0 0
Guggenheim Museum 70 26 0 0
Hagia Sofia 40 20 0 0
Hollywood Sign 20 16 0 0
Independence Hall 30 18 0 0
Jefferson Memorial 50 22 0 0
John Hancock Center 90 30 0 0
Lincoln Memorial 50 22 0 0
Living Mall 80 20 0 0
Palace of Fine Arts 30 18 0 0
Palacio Real 30 18 0 0
Rotes Rathaus 30 18 0 0
Smith Tower 40 20 0 0
Sphinx 20 16 0 0
St. Basil’s 60 24 0 0
Statue of Liberty 60 24 0 0
Taj Mahal 60 24 0 0
Tokyo Tower 80 28 0 0
Tower of London 30 18 0 0
U.S. Capitol Building 80 28 0 0
Washington Monument 40 20 0 0
White House 40 20 0 0

Végül következnének a jutalmak, melyeket jó városvezetéseddel (vagy rossz, lásd a katonai támaszpontokat és a veszélyeshulladék-tárolót) tudsz kiérdemelni. Ezekről azonban egy külön fejezetben szólok, azért ezeknek hatásait ott tárgyaljuk részletesen. 

Van még egy „intézmény”, amely szintén bír értékekkel, és ez a szeméttelep, mely mind a lakó-, mind a kereskedelmi övezetekben 100 ponttal csökkenti a kívánatosságot, 32 egység sugarú körben.

Most pedig nézzük a kívánatosság értékmérőit. Ne feledd: a kispénzűeket nem igazán érdekli a legtöbb dolog, például az R-$ polgárság nem igényel vizet, a közepes bűnözés is elmegy, és az oktatás színvonalát sem firtatják – ellenben az R-$$$ már minden értéket megkövetel az alábbiak szerint:

Lakóövezetek: 
Légszennyezettség (Air Pollution) – alacsony
Bűnözés (Crime) – alacsony 
Oktatási szint (Education) – magas 
Szemét (Garbage) – alacsony 
Egészségügyi ellátás – magas
Telekérték 
Távolság más lakóövezetektől
Lakóövezetekre ható YIMBY/NIMBY effektek
Sugárzás (Radiation) – nincs 
Ingázási idő (Commute time) – rövid 

Kereskedelmi övezetek
Itt annyi az érdekesség, hogy a játékban, épp, mint az életben, a kereskedelmi zónák kifejezetten örülnek a nagy forgalomnak, ezért érdemes őket zsúfolt utak, sztrádák mellé telepíteni!

Szolgáltatási szféra (Cs):
Légszennyezettség – alacsony
Bűnözés – alacsony 
Szemét – alacsony 
Telekérték 
Távolság a hivataloktól (Co)
Távolság a lakóövezetektől
Ker. övezetekre ható YIMBY/NIMBY effektek
Sugárzás – nincs 
Forgalom nagysága – magas
 
Hivatalok (Co):
Légszennyezettség – alacsony
Bűnözés – alacsony 
Szemét – alacsony 
Telekérték 
Távolság más hivataloktól (Co)
Ker. övezetekre ható YIMBY/NIMBY effektek
Sugárzás – nincs 
Forgalom nagysága – magas

Ipari övezetek 
Az ipar lényege, hogy a termelt áru minél előbb a fogyasztóhoz kerüljön, ezért kell az ipart jó úthálózattal, ipari célú vasútvonallal ellátni, és közel telepíteni hozzá a kereskedelmi szolgáltató épületeket. És persze, mint említettem, legyenek sík területen!

Mezőgazdaság (I-Ag):
Légszennyezettség – alacsony
Bűnözés – alacsony 
Szemét – alacsony 
Telekérték – alacsony
Forgalom nagysága – alacsony
Szállítási útvonalak hossza – rövid
Sík terület

Nehézipar (I-D):
Bűnözés – alacsony 
Szemét – alacsony 
Telekérték – alacsony
Sugárzás – nincs
Sík terület
Szállítási útvonalak hossza – rövid

Kisüzemek (I-M):
Légszennyezettség – közepes/alacsony
Bűnözés – alacsony 
Szemét – alacsony 
Telekérték – moderált
Sugárzás – alacsony
Sík terület
Szállítási útvonalak hossza – rövid

High-tech ipar (I-HT) 
Légszennyezettség – alacsony
Bűnözés – alacsony 
Telekérték – magas
Szállítási útvonalak hossza – rövid
Lakóövezetekre ható YIMBY/NIMBY effektek
Sík terület

Azt, hogy városod egyes részei mely „célcsoportnak” felelnek meg, a fent említett speciális nézeten jelenítheted meg (Desirability), bekapcsolva az áttekintő ablakot, ahol mind a 12 típusra egyenként lekérheted az információt.

5. Népszerűségi index
Újabb újdonság, mely tovább finomítja a szimulációt. A Mayor Rating (MR) mércét a kezelőpanel bal oldalán, a népességszám és a pénzünk felett láthatjuk. Elsődleges szerepe a felajánlásokban van: eddig a város különféle ajándékait (polgármester háza, szobra, városháza stb.) elsősorban a lakosság száma „hozta elő”. Most a fő mozgatórugó (ez mellett persze) a népszerűségi indexünk. Ha ez nagyon alacsony, zavargások törnek ki, ha magas, a többi feltétel teljesülése esetén hozzájutunk bizonyos épületekhez, no meg a befektetők, új lakosok is szívesebben költöznek olyan városba, ahol népszerű a polgármester.
Érdemes rendszeresen megnézni a Mayor Rating nézeten a helyzetet, kikérni várostervező tanácsnokunk véleményét, no meg „ügynökünket”, azaz egy saját Sim-et beköltöztetni a városba, hogy mindig első kézből értesüljünk a dolgokról (lásd később).
Az MR három faktorból tevődik össze: rövid távú, hosszú távú és építési (a jutalomépületek és a látványosságok megépítése).

Rövid távú: olyan események, mely felkeltik a lakosság figyelmét, és bizonyos irányba befolyásolják megítélésed. Ilyenkor hajlamos elfelejteni az ember a hosszú ingázási időt, a nem túl jó oktatási helyzetet, és átengedni magát a pillanatnyi örömnek. Ám egy negatív lépés egy olyan környéken, ahol amúgy sem túl magas a népszerűséged, és könnyen borulhat a bili. (Érdemes ezért az említett speciális nézeten egy-egy lépés előtt kiértékelni a helyzetet.)
Ez a hatás, mint neve is mutatja, bizonyos idő után eltűnik (visszatérnek a mindennapok problémái) – havonta kb. 25%-kal csökken a hatás.
 
Lássuk ezeket, kis magyarázatokkal! 
 
Tűz
Effekt: -20, hatósugár: 128 
A tűz félelemmel tölti el a környéken lakókat, nem érzik magukat biztonságban. Ez könnyen zavargásokhoz vezethet. Ezért fontos, hogy olyan területen, ahol közepes és alacsony az indexed, legyen teljes vízellátás, és ne legyenek elhagyott épületek!

Fásítás
Effekt: 25, hatósugár: 128
A tájrendező ikonnál találhatsz elültethető fákat. Szórj szét párat a környéken, és Simjeid örömmel látják majd, hogy törődsz környezetükkel, egészségükkel.

Közintézmény építése
Effekt: 25, hatósugár: 128
Egy közintézmény (iskola, rendőrőrs) építése elégedettséggel tölti el a környék lakóit!

Hosszú távú faktor

Bűn 
Hatás: +10-től -50-ig 
A bűnözés természetesen kihat a környék véleményére tevékenységedről. Lakosaid csodát nem kívánnak, azaz nem kérik, hogy teljesen szüntesd meg a bűnözést (ez amúgy is lehetetlen), csak tartsd kordában. A bűnözés nagyságától függően 0-10 indexpontot kapsz, ha alacsony ez az érték. Ám ha túllépi a határt, az rontja helyzetedet. Ha féktelenül elharapódzik a bűn városodban, 50 pontot veszítesz népszerűségedből, és szinte biztosan zavargások törnek ki!

Légszennyezettség
Hatás: +10-től -35-ig
Magyarázni se kell ezt – Simjeidnek elég beszippantaniuk a levegőt, hogy városvezetési tudásodról véleményt mondjanak. A légszennyezettséget soha nem fogod tudni nullára redukálni (ezért 10 pontot kapnál), de tartsd alacsonyan (400-as érték alatt)! Ha ez sikerül, 0-10 pont a jutalom, ellenben ha túllépi ezt a szintet, levonás ját érte, a szmoggal betakart városban akár 35 ponttal is csökkenhet indexed.
 
Vízszennyezettség
Hatás: +10-től -35-ig
Mint a légszennyezettségnél. 400 alatt 0-10 pont jutalom, az felett levonás, egész -35 pontig.

Szemét
Hatás: +10-től -35-ig
Ugyanaz, mint fent. Figyelj oda, legyen mindig a megfelelő tárolókapacitás a szeméttelepen (lásd Garbage grafikon)!

Sugárzás
Hatás: 0-tól -50-ig
Itt nincs jutalom, még egy kis sugárhatás is rontja a népszerűséged. A veszélyes hulladékok tárolójának (Toxic Waste Dump) megépítése automatikusan csökkenti indexedet.

Lakóövezetek YIMBY/NIMBY effektje
Hatás: 0-tól +3-ig
Fentebb már megbeszéltük, hogy hogyan növelik vagy csökkentik bizonyos épületek a kívánatosságot a lakóövezetekben. Az összes itt mérhető YIMBY/NIMBY effekt összege bizonyos mértékben növelheti népszerűséged. 

Iskolai lefedettség
Hatás: -7-től +7-ig
Ha egy környéken egyáltalán nincs iskola, 7 büntetőpontot kapsz. Ha ellenben teljes a lefedettség, azaz minden életkorú Sim a környéken hozzájut a neki megfelelő oktatáshoz, művelődéshez, ugyanennyi a jutalom. 

Egészségügyi ellátás
Hatás: -7-től +7-ig
Ugyanaz, mint fent, de itt elég egyetlen eü. intézmény, hogy nőjön népszerűséged.

Ingázási idő
Hatás: -7-től +7-ig
Senki nem szeret hajnalban felkelni, és órákat utazni munkahelyére. Ez akár 7 ponttal is csökkentheti indexedet. A maximális pontszámhoz rövid ingázási idő (commute time) és jó, hatásos, kihasznált tömegközlekedés kell.

Forgalom zaja
Hatás: -7-től +7-ig
Mint az életben. Ki örül az ablaka alatt dübörgő forgalomnak? Megfelelő áteresztőképességű utak, tömegközlekedés, met
Sorry, there is a glitch in the system. The webmaster has been notified of the issue.